Henk van der Waal – Mystiek voor goddelozen

Henk van der Waal – Mystiek voor goddelozen

In Mystiek voor goddelozen staan de thema’s moderne filosofie en seculiere spiritualiteit en mystiek centraal. Door het wegvallen van religies en de afwezigheid van hogere machten raken we overgeleverd aan onszelf. Hoe kunnen we ons op een waarachtige manier verhouden tot ons denken, tot ons lichaam en tot alles om ons heen?


Mystiek voor goddelozen”
Henk van der Waal


Korte samenvatting

Wie zijn we eigenlijk? Wat doen we hier? Waar stevenen we op af?’ Met deze grote vragen opent Mystiek voor goddelozen. Niet voor niets, want nu de religies geen houvast meer bieden, de wetenschap iedere levensvraag uit de weg gaat en de technologie diep onze biologie binnendringt, ligt het speelveld open. Als nooit tevoren worden we daardoor uitgedaagd om op grond van onze eigen ervaring ons leven te doorgronden en vorm te geven. De meermaals bekroonde dichter en filosoof Henk van der Waal beschrijft onder andere dat de hedendaagse mens als ‘laatkomer’ per definitie het sluitstuk van de geschiedenis van de kosmos vóór hem. Het is een van die zeldzame boeken waarin getracht wordt het hele universum in zijn samenhang te begrijpen, maar wel met de naduk op het aardse en menselijke leven.

Mystiek voor goddelozen ontvouwt even behoedzaam als gepassioneerd de mystieke grond van die eigen ervaring en laat zien dat subjectiviteit, liefde en vrijheid de weg wijzen naar aardse wijsheid en kosmische koestering.

Filosofie van hoog niveau, soms moeilijk te volgen vanwege het gebruikte jargon.

Boek gegevens

Pagina’s 432
Uitgever Querido
Taal Nederlands
ISBN 9789021404356
Vertaald Nee
Uitgegeven maart 2017
Bestel BOL.com

Over Henk van der Waal

Henk van der Waal (1960) is dichter en filosoof. Zijn debuutbundel, De windsels van de sfinx (1996), werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs.
Zelf worden (2010) werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs en bekroond met de Ida Gerhardt Poëzieprijs. Van der Waal publiceert essays over filosofie, onder andere in De kunst van het dichten (2009) en Denken op de plaats rust (2012), dat op de longlist stond van de Socrates Wisselbeker.

Geef een reactie

Sluit Menu