Joke Hermsen – Kairos

Joke Hermsen – Kairos

Het boek Kairos van Joke Hermsen bevat een reeks van briljante essays van Joke Hermsen over de noodzaak van kwalitatieve tijd. Kairos is de god van het juiste moment, de juiste maat, van de interval en van de subjectieve ervaring van tijd, goed te onderscheiden van de lineaire kloktijd van zijn grootvader Chronos. Kairos wil zeggen: de tijd nemen en het juiste moment pakken. Het boek heeft als ondertitel Een nieuwe bevlogenheid omdat de interval in de tijd ervoor zorgt dat er ruimte is om ongestoord te denken. Dat ongestoorde denken zorgt voor nieuwe frisse ideeën, zodat er van een nieuw begin sprake kan zijn.Korte samenvatting

In het boek Stil de tijd noemde Joke J. Hermsen stilte, rust, traagheid en verveling voorwaarden voor werkelijke creativiteit en helder nadenken. Zij pleitte voor niets minder dan een langzame toekomst. Deze nieuwe filosofische bundel is daarop een noodzakelijke opvolger. We blijven in Kairos, kortom, dicht bij Stil de tijd. In een wereld waarin tijd tot een economisch goed gedegradeerd is, wordt ontsnappen aan deze genadeloze tik-tak een daad van pure vrijheid. We hebben steeds minder tijd, gaan er ook steeds minder goed mee om. We verlummelen kostbare uren, minuten en seconden voor beeldschermen. Vadertje Tijd, Chronos, geraakt steeds verder buiten ons bereik. Chronos, steevast afgebeeld met een baard en zandloper, is bekender dan Kairos, de jongste zoon van Zeus. Na lectuur van Kairos, een nieuwe bevlogenheid zal deze jongeling geen nobele onbekende meer zijn voor de lezer.

Kairos, de god van het geschikte ogenblik, de juiste maat, van de interval en van de subjectieve ervaring van tijd lijkt geenszins op Chronos. Goed te onderscheiden van de lineaire kloktijd van zijn grootvader Chronos. Kairos wil zeggen: de tijd nemen. Kairos werd de god van de tijd die er toe deed, die kansen bood of voor een doorbraak zorgde. Een nieuwe bevlogenheid is een wonderbaarlijk, in de zin van voortdurend wonderen barend, bezield geschreven, diepzinnig, rijk en belangrijk maar vooral ook noodzakelijk boek. In Kairos, een nieuwe bevlogenheid keert Hermsen zich tegen het ‘technocratische denken’ en houdt ze een filosofisch pleidooi voor de nieuwe bevlogenheid van de homo empathicus, die ons doen & denken kan inspireren om een uitweg uit de economische en ecologische crisis te vinden.

Boek gegevens

Pagina’s 312
Uitgever
Taal Nederlands
ISBN 9789029505017
Vertaald Nee
Uitgegeven oktober 2015
Bestel BOL.com

Over Joke Hermsen

Joke Hermsen studeerde literatuur en filosofie in Amsterdam en Parijs, promoveerde in 1993 aan de Universiteit Utrecht. Ze is bekend van de romans Het dameoffer (1998),Tweeduister (2001) en De profielschets (2004). Daarnaast schrijft ze essays over kunst, literatuur en filosofie, waarvan haar essaybundels Heimwee naar de mens (2003) en Stil de tijd (2011) werden bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs. De eerste kwam ook nog op de shortlist voor de Socrates Wisselbeker 2004.
Naast het schrijven van essays, columns en proza, geeft ze lezingen en workshops over filosofische en maatschappelijke kwesties, literatuur en beeldende kunst.

Geef een reactie

Sluit Menu