Joris Luyendijk – Dit kan niet waar zijn

Joris Luyendijk – Dit kan niet waar zijn

Twee jaar lang heeft Joris Luyendijk zich ondergedompeld in het hart van de financiële wereld in Londen en zijn bevindingen beschreven in ‘Dit kan niet waar zijn’. Juist omdat hij geen kenner was van de bankenwereld, was hij de ideale auteur om te onderzoeken wat er gebeurd is: hoe gesloten de wereld van de high finance ook is, velen wilde met hem praten om uit te leggen hoe mooi hun werk was.


Dit kan niet waar zijn
Joris Luyendijk


Hoe zwaar. Hoe interessant. En hoe gevaarlijk. Want de conclusie is even stevig als pijnlijk: de instellingen die ervoor moeten zorgen dat de economie functioneert, kunnen de wereld in de afgrond storten. En dat gebeurt allemaal met de beste bedoelingen door mensen die precies dezelfde zorgen hebben als u en ik, door mensen die de hypotheek moeten betalen en de kinderen op een goeie school wilden hebben. De scherpe blik en de onbevangen manier van vragenstellen zorgt ervoor dat Luyendijk als geen ander inzichtelijk maakt hoe we ervoor staan. And it is not pretty.

In het extra hoofdstuk ‘Hoe dit waar kan zijn’ gaat Joris Luyendijk in op de ontvangst in Europa door lezers, pers en financiële wereld en op recente veranderingen in de financiële sector.

Korte beschrijving

Joris Luyendijk heeft al diverse publicaties op zijn naam staan over realistische, aangrijpende onderwerpen. Dit boek probeert door te dringen tot de kern van de problematiek rondom de financiële crisis die in 2008 begon. Aan de hand van geanonimiseerde interviews met insiders die voor grote bancaire instellingen werken in Londen, ontleedt Luyendijk stap voor stap de pijnpunten die hebben geleid tot de crisis. Onder meer belangenconflicten, perverse prikkels en het Hire & Fire systeem, maakten de medewerkers tot gewetenloze roofdieren. Hun enige doel was om zoveel mogelijk geld te verdienen ten koste van anderen. Handelaren, compliance-medewerkers en overige bankiers tonen de onthutsende onethische kant van hun werk. De banken creëerden een eigen wereld en cultuur waarbij je alleen kon overleven als je daar integraal onderdeel van werd. Tot op de dag van vandaag hebben de meeste banken nog last van hun cultuur en hun imago. Ondanks kleine verbeteringen blijven de perverse prikkels aanwezig, waardoor de financiële wereld nog steeds op zijn hoede moet zijn voor een nieuwe crisis.

Recencies

De leesfabriek – Martijn Janse

Boek gegevens

Pagina’s 208
Uitgever Atlas Contact
Taal Nederlands
ISBN xxx
Vertaald Nee
Uitgegeven Februari 2015
Bestel BOL.com

Over Joris Luyendijk

Joris Luyendijk (1971) studeerde Arabisch, antropologie en geschiedenis. In 1998 verscheen zijn debuut ‘Een goede man slaat soms zijn vrouw’. In 2001 volgde ‘Een tipje van de sluier’, dat genomineerd werd voor de Prix des Ambassadeurs. Luyendijk woonde achtereenvolgens in Caïro, Beiroet en bezet Oost-Jeruzalem, waar hij werkte voor de Volkskrant, NRC Handelsblad, het Radio 1 Journaal en het NOS Journaal. De afgelopen 2 jaar was hij gevestigd in de City van London en schreef blogs voor ‘The Guardian’. In 2015 verscheen zijn nieuwste bestseller over deze periode: ‘Dit kan niet waar zijn’.

Geef een reactie

Sluit Menu