Kate Raworth – Donuteconomie

Kate Raworth – Donuteconomie

In Donuteconomie legt de Britse econome Kate Raworth uit hoe de economie als het ware een soort ecosysteem wordt, waarbinnen tal van producten met elkaar verbonden zijn en weer kunnen worden gerecycled tot nieuwe producten. Met dit nieuwe model is de economie klaar voor de volgende eeuw.


Donuteconomie
Kate Raworth


Raworth beschrijft in zeven stappen hoe het komt dat het huidige economische denken ons juist verder heeft doen laten afdwalen van een oplossing waarin er welvaart voor iedereen is. En dat binnen de grenzen van duurzaamheid en milieu. Volgens Raworth schuilt er een gevaar in het stelselmatig negeren van natuurlijke hulpbronnen als factor binnen de economie. Ze komt tot een nieuw economisch model, het donutmodel, dat wel kan standhouden in de jaren die nog moeten komen. In de donuteconomie gaat het niet meer alleen om zo veel mogelijk groei, maar wordt rekening gehouden met de natuur en de omgeving. Waarom een donut? Raworth legt in het midden elf basisvoorzieningen neer, zoals schoon drinkwater, onderwijs en huisvesting. Hierop heeft iedereen recht. Eromheen ligt een ring die negen begrenzingen van de planeet bevat, zoals klimaatverandering en vervuiling. De voorzieningen en de leefomgeving moeten met elkaar in balans blijven. ‘De donuteconomie laat zien hoe we waardigheid en welvaart voor alle mensen kunnen realiseren’ – Huffington Post.

Boek gegevens

Pagina’s 352
Uitgever Nieuw Amsterdam
Taal Nederlands
ISBN 9789046823187
Vertaald Ja
Uitgegeven november 2017
Bestel BOL.com of tweedehands (nog niet beschikbaar)

Over de auteur

Kate Raworth werkte als onderzoeker bij Oxfam en is nu verbonden aan het ‘Environmental Change Instituut’ van Oxford. Daar doceert ze onder andere over milieu en management. Raworth is lid van de ‘Club van Rome’. Ze sprak over haar visie van de donuteconomie voor de Verenigde Naties. Het boek is inmiddels in zes talen, waaronder het Japans, vertaald.

Geef een reactie

Sluit Menu