Matthew Crawford – De wereld buiten je hoofd

Matthew Crawford – De wereld buiten je hoofd

In de Wereld buiten je hoofd schrijft Matthew Crawford vooral over ons gebrek aan focus in de moderne wereld en hoe we die verloren autonomie weer terug kunnen vinden. Hij bedoelt het toenemende onvermogen van de moderne mens om nog langdurig ergens zijn aandacht bij te houden. Dat is te wijten aan de fragmentering van ons geestelijk leven door de voortdurende toevloed van prikkels die op ons afkomen en ons afleiden.


De wereld buiten je hoofd
Matthew Crawford


Korte samenvatting

Het boek is een vertaling van The World Beyond Your Head. In het boek beschrijft Crawford dat aandacht een acuut collectief probleem van het moderne leven geworden. Hij noemt daarvoor het gebrek aan rustmomenten (smartphone, digitale kanalen) maar ook in het fysieke leven en tijdens het werk als voorbeelden. In dat gat duikt vaak de commercie: we worden verleid een wereld binnen te treden waar alles mooi is (tegen betaling). Een veranderende technologische omgeving genereert een behoefte aan steeds meer prikkels. Wij ervaren dat als een crisis van onze zelfstandigheid, omdat we niet meer zelf kunnen beslissen waarop wij onze aandacht willen richten. Tegelijkertijd kunnen we niet meer zonder die prikkels.

Toch betoogt Crawford dat we weer terug moeten naar momenten van stilte en zonder prikkels. Stilte helpt bij de concentratie en het nadenken. Dan gaat het niet alleen om iets te bedenken waar je geld mee kunt verdienen, maar ook om je een gesprek te herinneren of je gedachten op een rijtje te zetten. Het maakt deel uit van ons individu-zijn. Hij plaatst de vertrouwde drukte van het dagelijks leven tegenover het langzame ambacht van pijporgelbouwers.

Boek gegevens

Pagina’s 368
Uitgever De Bezige Bij
Taal Nederlands
ISBN 9789023495857
Vertaald Nee
Uitgegeven november 2015
Bestel BOL.com

Over Matthew Crawford

Matthew Crawford (Berkeley, 1965) studeerde natuurkunde, werkte als elektricien en volgde een studie politieke filosofie aan de University of Chicago waar hij zich specialiseerde in de oude Grieken. Matthew B. Crawford is senior fellow aan het Institute for Advanced Studies in Culture van de Universiteit van Virginia.

Hij werkte kort voor een denktank in Washington DC en opende een reparatiewinkel voor motoren in Richmond, Virginia. Tegenwoordig heeft hij een kleinere zaak en is auteur van boeken als Shop Class as Soulcraft en The World Beyond Your Head.

Geef een reactie

Sluit Menu