Michael Ignatieff – Gewone deugden: Samenhang in een verdeelde wereld

Michael Ignatieff – Gewone deugden: Samenhang in een verdeelde wereld

In het boek Gewone deugden – Samenhang in een verdeelde wereld onderzoekt Michael Ignatieff welke morele waarden mensen in een gemondialiseerde wereld aanhangen. Terwijl de globalisering de wereldbevolking economisch verbindt, rijst de vraag of ook onze waarden steeds meer overeenkomen. Zijn universele mensenrechten inmiddels een wereldwijd gedeelde moraal geworden? In zijn onderzoekend essay laat hij zien dat dagelijkse deugden als tolerantie, vergevingsgezindheid, vertrouwen en veerkracht samen een moreel kompas vormen. Ignatieff toont ons dat deugden niet theoretisch of ideologisch gefundeerd zijn. Deugden kunnen verdeeldheid zaaien, maar ook zorgen voor verbinding of verzoening, zowel op lokaal, landelijk en internationaal niveau.


Gewone deugden
Michael Ignatieff


Korte samenvatting

Michael Ignatieff bezocht de Braziliaanse favela’s, de Zuid-Afrikaanse en Zimbabwaanse townships, Japanse boeren, gangs in Los Angeles en monniken in Myanmar om te onderzoeken welke morele deugden mensen over de hele wereld delen. Hij kwam onder andere de gewone deugden tegen als: tolerantie in megasteden als New York en Los Angeles, verzoening na oorlog en strijd in Bosnië en Myanmar, veerkracht in de onzekerheid na de kernramp in Fukushima en in het moeizame post-Mandelatijdperk in Zuid-Afrika, moed in de strijd tegen corruptie in Rio de Janeiro. Mensenrechten zijn daarin geen waarden die hij tegenkwam op plaatsen waar brandhaarden hebben gewoed, behalve dan bij hulpverleners en westerse universiteiten. De ‘gewone’ burgers blijven achter. Dat zij er vaak in slagen gezamenlijk voort te modderen, is zonder meer hoopgevend. Het vreedzame samenleven en het onderlinge vertrouwen waarvan in andere situaties sprake is dankzij de gewone deugden van gewone mensen, blijven met andere woorden precair. Ignatieff laat overtuigend zien hoe ze, dankzij democratische instituties en morele inzet van de mensen die er werken, iets robuuster kunnen worden.

Tip: lees ook https://www.vn.nl/michael-ignatieff-orban-bedrijft-angstpolitiek/

Boek gegevens

Pagina’s 256
Uitgever Cossee
Taal Nederlands
ISBN 9789059367623
Vertaald Ja
Uitgegeven september 2017
Bestel BOL.com

Over Michael Ignatieff

Philipp Blom (Hamburg, 1970) is historicus, romanschrijver, journalist en vertaler. Hij studeerde in Wenen en Oxford en schrijft voor tal van Britse en Duitse kranten en tijdschriften, zoals The Times Literary Supplement, The Independent, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Zeit, en voor Vrij Nederland.

Bij De Bezige Bij verschenen De duizelingwekkende jaren (2009), Het verdorven genootschap (2010), Alleen de wolken (2014) en De opstand van de natuur (2017).

Geef een reactie

Sluit Menu