Schaarste: hoe gebrek aan tijd en geld ons gedrag bepalen – Schaarste: hoe gebrek aan tijd en geld ons gedrag bepalen

Schaarste: hoe gebrek aan tijd en geld ons gedrag bepalen – Schaarste: hoe gebrek aan tijd en geld ons gedrag bepalen

In ‘Schaarste’ laten auteurs Sendhil Mullainathan en Eldar Sharif zien dat juist waar we te weinig van hebben (tijd, geld, sociale contacten, eten of iets heel anders) datgene is waar ons leven om gaat draaien. Ook bepaalt die schaarste voor een groot gedeelte hoe we ons precies gedragen. En, misschien nog wel schokkender, diezelfde schaarste maakt ons dom.


Schaarste: hoe gebrek aan tijd en geld ons gedrag bepalen
Schaarste: hoe gebrek aan tijd en geld ons gedrag bepalen


Volgens Mullainathan (econoom en verbonden aan Harvard University) en Eldar (psycholoog en onderzoeker aan de Princeton University) gebeurt het dat we door gebrek aan tijd onverstandige besluiten nemen en kan langdurige armoede ertoe leiden dat een mens minder nieuwe dingen kan aanleren.

‘Armen zijn niet slim genoeg om iets aan hun situatie te doen, of ze kunnen niet met geld omgaan, luidt het cliché. De bevindingen van Mullainathan en Shafir wijzen op een tegengestelde conclusie: schaarste maakt dom,’ vat de Groene Amsterdammer het pakkend samen.

Dagblad Trouw: ‘Te veel aan uw hoofd, geen cent te makken? Lees dit boek: ‘Schaarste. Hoe gebrek aan tijd en geld ons gedrag bepalen’. Het is een wetenschappelijke zoektocht naar het antwoord op de vraag waarom de armen maar niet rijker worden. Maar ook waarom mensen zich zo moeilijk ontworstelen aan een te druk bezette agenda, of aan eenzaamheid.’

Boek gegevens

Pagina’s 359
Uitgever Maven Publishing
Taal Nederlands
ISBN 9789490574994
Vertaald Ja
Uitgegeven December 2013
Bestel BOL.com of tweedehands (functie nog niet beschikbaar)

Over de auteur

Sendhil Mullainathan (1973) is een economieprofessor verbonden aan Harvard University. Mullainathan is medeoprichter van ‘Ideas 42’ een non-profitorganisatie die door middel van gedragswetenschappen probeert sociale misstanden op te lossen. Eldar Sharif is psycholoog en wetenschapper. Hij doceert aan Princeton University. Zijn onderzoek richt zich met name op de invloed van beslissingen op iemands financiële positie. Hij is tevens medeoprichter van ‘Ideas 42’

Geef een reactie

Sluit Menu