Stefano Mancuso – Briljant groen. De intelligentie van planten

Stefano Mancuso – Briljant groen. De intelligentie van planten

In het boek Briljant groen – de intelligentie van planten stelt Stefano Mancuso dat planten, net zo goed als mensen, beschikken over slimme strategieën en vaardigheden. Er kan zelfs gesproken worden over intelligentie. Toonaangevende wetenschappers, die zich bezig houden met onderzoek naar plantenintelligentie, plaatsen planten dan ook op dezelfde evolutionaire trede als dieren.


Briljant groen. De intelligentie van planten
Stefano Mancuso, Alessandra Viola


Ook al hebben wij planten nodig om te kunnen overleven, we hebben ze altijd gezien als minderwaardige schepsels, net een beetje hoger op de rangorde dan de levenloze wereld. Ook al lijken planten onbeweeglijk, uit onderzoek blijkt nu dat ze toch over een bepaalde vorm van intelligentie beschikken. We hebben het hier over zwermintelligentie. De wortels van planten vormen samen een enorm netwerk waarlangs informatie over de omgeving kan worden doorgegeven en waardoor hun overleven wordt gewaarborgd. Over wat voor soort informatie hebben we het dan? Planten blijken over ruim 15 zintuigen te beschikken. Dit stelt ze in staat om elektromagnetische velden te scannen of de zwaartekracht van bloemen, takken en bladeren te berekenen. Ook worden de chemische substanties van de leefomgeving geanalyseerd. De reukstoffen van de planten worden gebruikt om elkaar te waarschuwen voor vijanden of worden juist dieren gelokt om te helpen bij het voortbestaan.

Boek gegevens

Pagina’s 176
Uitgever Cossee
Taal Nederlands
ISBN 9789059367098
Vertaald Ja
Uitgegeven juni 2017
Bestel BOL.com of tweedehands (functie nog niet beschikbaar)

Over de auteur

Stefano Mancuso is hoogleraar aan de universiteit van Florence. Hij is een vooraanstaand plantenexpert en –fysioloog en heeft meer dan 250 wetenschappelijke artikelen en boeken gepubliceerd. Hij verdiept zich onder andere in het jonge vakgebied plantenintelligentie. Dit bijzonder boek is tot stand gekomen door een samenwerking met wetenschapsjournaliste Alessandra Viola. Zij presenteert een wetenschapsprogramma op de Italiaanse televisie.

Geef een reactie

Sluit Menu