Sun Tzu – The art of war

Sun Tzu – The art of war

De aan de Chinese wijsgeer Sun Tzu toegeschreven verhandeling De kunst van het oorlogvoeren is een van de populairste klassiekers over dit onderwerp. Het boek, dat waarschijnlijk uit 400 v.Chr. dateert, is de eerst bekende poging een rationele grondslag te formuleren voor het plannen en uitvoeren van militaire operaties. Sun Tzu wilde een systematische verhandeling schrijven om heersers en generaals een leidraad te geven voor intelligente en succesvolle oorlogsvoering. Hij was ervan overtuigd dat een vaardig strateeg het leger van de vijand moest kunnen verslaan zonder de strijd met hen aan te binden; hun steden moest kunnen veroveren zonder deze te belegeren; en hun staat ten val moest kunnen brengen zonder bloedvergieten.Het belang van Sun Tzu’s werk reikt echter verder dan de krijgskunst. Zijn strategieën zijn ook goed inzetbaar in de economische wereld. Vandaar dat De kunst van het oorlogvoeren niet alleen door generaals maar ook door managers en politici wordt beschouwd als een onmisbare leidraad.

Korte beschrijving

De Chinese ‘Kunst van het oorlogvoeren’ uit rond 300 v.Chr. is al langer een bekende tekst in het Westen (‘In een oorlog is het beter een staat intact te veroveren’); het boek is sinds 1910 al zo’n zeven of acht keer vertaald in het Engels, en vanuit het Engels in het Nederlands. De tekst van de onderhavige editie is gebaseerd op de Engelse editie uit 1963. Het boek is prachtig in kleur geillustreerd met reproducties en moderne foto’s. Aanvullend materiaal heeft betrekking op de illustraties; slechts twee van de vier bijlagen uit de editie van 1963 zijn hier overgenomen. Deze Nederlandse vertaling heeft niet alleen een gedegen inleiding, maar bevat ook veel van de commentaren die door Chinezen in de loop der eeuwen aan deze tekst zijn toegevoegd. Daarnaast bevat het boek nog een militair tractaat uit dezelfde periode, plus bibliografieen en een index. Verzorgde uitgave.

Boek gegevens

Pagina’s 272
Uitgever Ambo|Anthos
Taal Nederlands
ISBN 9789089980021
Vertaald Ja
Uitgegeven februari 2010
Bestel BOL.com

Over Sun Tzu

Sun Tzu was een Chinese generaal gedurende de Lente en Herfst periode in de Chinese Dynastie (722-481 v.Chr.). Hij schreef de eerste en tot nu toe nog steeds een van de belangrijkste militaire strategieën in de wereld. Zijn meesterwerk is voor de meeste mensen bekend als De kunst van het oorlogvoeren (The Art of War in het Engels en Sunzibingfa in het Chinees).

Geef een reactie

Sluit Menu