Ap Dijksterhuis – Het slimme onderbewuste

Ap Dijksterhuis – Het slimme onderbewuste

In ‘Het slimme onderbewuste’ van auteur en hoogleraar psychologie Ap Dijksterhuis staat intuïtief handelen en het onderbewuste nu eens op de voorgrond, in tegenstelling tot het bewust handelen, wat vaak als het onderscheidende kenmerk tussen ‘mens’ en ‘beest’ wordt gehanteerd.


Het slimme onderbewuste
Ap Dijksterhuis


Volgens Dijksterhuis moet er niet zo sterk de nadruk worden gelegd op het bewustzijn en is het juist ons onderbewustzijn dat bepalend en sturend is voor hoe wij handelen en wat wij doen. In zijn boek stelt de psycholoog de vraag waar het aan ligt dat bijvoorbeeld Mozart als muzikaal genie werd bestempeld. Kwam zijn talent door bewust handelen, of had het toch meer te maken met intuïtie en zijn ‘slimme onderbewustzijn’ waardoor hij in staat was prachtige muziek te maken? Interessant weetje uit het boek: het onderbewustzijn is in staat 200.000 keer sneller iets te verwerken dan het bewustzijn. En het advies om ‘er nog eens een nacht over te slapen’ is zinvol; want in dat nachtje gaat het onderbewustzijn aan de slag, waardoor er soms ‘ineens’ een goede oplossing voor het probleem is gevonden. Volgens vakblad ‘De Psycholoog’ leest ‘Het slimme onderbewuste’ als een spannend boek, maar heeft daarnaast een deugdelijke, wetenschappelijke basis.

Boek gegevens

Pagina’s 238
Uitgever Prometheus
Taal Nederlands
ISBN 9789035143418
Vertaald Nee
Uitgegeven januari 2015
Bestel BOL.com of tweedehands (functie nog niet beschikbaar)

Over de auteur

Albert Jan (Ap) Dijksterhuis (1968) is als hoogleraar psychologie verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij studeerde in 1996 aan diezelfde universiteit cum laude af en doceerde daarna tien jaar aan de Universiteit van Amsterdam. Dijksterhuis heeft als specialisme de psychologie van het onderbewustzijn en intuïtief denken. In zijn carrière won hij meerdere prijzen, onder andere de ‘Early Career Award’ van de Amerikaanse ‘Psychological Association’. Dijksterhuis schreef meerdere boeken. Naast ‘Het slimme onderbewuste’ is hij auteur van ‘Op naar geluk’ over het hebben van geluk en ‘Wie (niet) reist is gek’.

Geef een reactie

Sluit Menu