Bas van Bavel – De onzichtbare hand

Bas van Bavel – De onzichtbare hand

In zijn nieuwe boek De onzichtbare hand maakt historicus Bas van Bavel een einde aan het idee dat onze markteconomie noodzakelijk zou zijn voor het welvaartsniveau in Nederland en voor het hebben van een rechtstaat.


De onzichtbare hand
Bas van Bavel


In het boek laat Van Bavel, vanuit historisch perspectief, zien dat de markteconomie de welvaartsgroei juist vermindert omdat er een nieuwe economische elite ontstaat die nieuwkomers buitensluit. Die elite heeft het politiek en juridisch voor het zeggen. Deze positie hebben zij door hun welvaart verworven. In dit soort gevallen groeit de ongelijkheid, terwijl de investeringen in de economie, afnemen. Dat heeft de geschiedenis laten zien met de teloorgang van Italiaanse steden in de hoge middeleeuwen of met de afnemende positie van Amsterdam en Antwerpen na de Gouden Eeuw. Van Bavel schetst een grimmig beeld: er is een dalende lijn ingezet en de bodem is in zicht. ‘Ongelijkheid is de achilleshiel van de vrijemarkteconomie’ – Dagblad Trouw over De onzichtbare hand.

Boek gegevens

Pagina’s 472
Uitgever Prometheus
Taal Nederlands
ISBN 9789044634365
Vertaald Ja
Uitgegeven januari 2018
Bestel BOL.com

Over Bas van Bavel

Bas van Bavel (1964) studeerde geschiedenis aan de universiteit van Utrecht, waar hij inmiddels sinds 2007 werkt als hoogleraar sociale en economische geschiedenis. Vanaf 2011 bekleedt hij de leerstoel ‘Transitions of Economy and Society’. Zijn eerdere boek ‘Manors en Markets’ ging of de sociaaleconomische geschiedenis van Nederland gedurende de Middeleeuwen. Daarnaast heeft hij tal van verschillende publicaties op naam staan.

Geef een reactie

Sluit Menu