Frans de Waal – Een tijd voor empathie

Frans de Waal – Een tijd voor empathie

Het boek Een tijd voor empathie van auteur Frans de Waal gaat over wat de natuur ons leert over een betere samenleving. Het boek wordt in de internationale onderzoekswereld vaak geciteerd en gebruikt om gebeurtenissen in onze samenleving te duiden. In het boek laat primatoloog Frans de Waal zien dat empathie een heel oude eigenschap is – van dieren en van mensen. Het idee dat onze ‘ware aard’ egoïstisch is en puur gericht op het behalen van persoonlijk voordeel ten koste van anderen, klopt dus niet: sociaal, onbaatzuchtig gedrag blijkt in evolutionair opzicht minstens net zo belangrijk als het ‘recht van de sterkste’.Korte samenvatting

De waal houdt in het boek een tijd voor empathie de mensheid een spiegel voor over haar ware aard. Hij neemt stelling tegen de opvatting dat de mens van nature slecht is en dat al ons sociale gedrag het resultaat is van een flinterdun laagje beschaving. Weliswaar is onze samenleving gebaseerd op egoïstische beginselen, maar er is ook een bindmiddel – empathie – dat gemeenschappen bijeenhoudt. Hij onderbouwt zijn stelling dat wij van nature goed zijn (hoewel met bepaalde slechte kanten) door te wijzen op gedrag dat (ook) wordt vertoond door dieren. Hij maakt duidelijk dat empathie in ons lichaam en in onze geest is verankerd en dat we door deze empathie = hebben kunnen overleven

Naast empathie is een tweede belangrijk thema in het boek is ons aangeboren gevoel voor eerlijkheid en rechtvaardigheid. De mens in wezen altruïstisch is. Vredelievend. Vol opofferingsgezindheid. Doordrenkt van liefde voor de groep waarin hij/zij zich bevindt. Wij zijn niet altijd en overal in oorlog met alles en iedereen. De biologie vertelt naast het egoïsme ook een veel positiever verhaal. Het is niet altijd ‘survival of the fittest’. Uit veel biologisch onderzoek komt opofferingsgezindheid, liefde, medeleven, broeder- en vriendschap, loyaliteit en vertrouwen naar voren. Maar naast zijn optimisme is hij ook kritisch en benadrukt dat een empathisch vermogen ook zijn schaduwkant heeft.

Het boek Een tijd voor empathie van auteur Frans de Waal is een uitermate onderhoudend en leerzaam boek voor wie geïnteresseerd is in de evolutionaire achtergronden van ons gedrag.

Boek gegevens

Pagina’s 311
Uitgever Atlascontact
Taal Nederlands
ISBN 9789046702147
Vertaald Nee
Uitgegeven augustus 2012
Bestel BOL.com

Over Frans de Waal

Frans de Waal (1948) is een Nederlandse bioloog die hoogleraar Psychologie is aan de Emory University in Atlanta en directeur van Living Links, dat deel uitmaakt van het Yerkes National Research Center aldaar. Hij is wereldwijd bekend en behoort volgens het tijdschrift TIME tot de top 100 meest invloedrijke personen. Van hem verschenen eerder bij Uitgeverij Contact, Van nature goed, Chimpanseepolitiek, De aap en de sushimeester, De aap in ons , De aap en de filosoof en Een tijd voor empathie.

Geef een reactie

Sluit Menu