Jan Warndorff – Geen idee

Jan Warndorff – Geen idee

Het boek Geen Idee, filosofie van het boerenverstand van auteur Jan Warndorff gaat over de cruciale vraag in de levenskunst: wat bedoelen we precies met ‘het leven zelf’? Hij bouwt voort uit het denken van Ortega y Gasset en inzichten uit het boeddhisme. Met zijn filosofie van het alledaagse leven, door hem ‘filosofie van het boerenverstand genoemd’ staat Warndorff stil bij het moraal: Zie van zoveel mogelijk, zoveel mogelijk te houden.’ met als doel het leven en het denken (zeker op het gebied van populaire thema’s als mindfulness, levenskunst, slow) op een ander spoor te zetten.


Geen idee
Jan Warndorff


Korte beschrijving

De filosofie heeft eeuwenlang de werkelijkheid en het leven over het hoofd gezien volgens de auteur. In het boek probeert hij antwoord te krijgen op de vraag wat het leven zelf is. Het gaat hem daarbij om wat hier en nu gebeurt en goed te leven in deze praktische werkelijkheid. Het gaat Warndorff om de dynamische interactie met dingen, mensen en activiteiten om ons heen. Treffend is daarbij zijn betoog over de maatschappij. ‘Mijn leven vindt niet plaats in de maatschappij, maar de maatschappij vindt plaats in mijn leven.’ Een radicale herijking van het filosofische denken’ en een ‘originele, bevrijdende levenscultuur’, noemt Warndorff het zelf. Dit non fictie boek is geen academische studie, maar een persoonlijk filosofisch-spiritueel verhaal.

Boek gegevens

Pagina’s 232
Uitgever Lemniscaat B.V., Uitgeverij
Taal Nederlands
ISBN 9789047709466
Vertaald Nee
Uitgegeven Februari 2017
Bestel BOL.com

Over Jan Warndorff

Jan Warndorff (1965) is schrijver, vertaler en redacteur. Een aanzienlijk deel van zijn vroege leven bracht hij door in Afrika. In Nederland volgde hij een studie aan de Universiteit voor Humanistiek en sloot die af met een scriptie getiteld ‘Humanistiek, Ortega en ik’. Ook in ‘Geen idee’ speelt de Spaanse filosoof Ortega een grote rol.

Geef een reactie

Sluit Menu