Jared Diamond – Zwaarden, paarden en ziektekiemen

Jared Diamond – Zwaarden, paarden en ziektekiemen

Het boek Zwaarden, paarden en ziektekiemen van auteur Jared Diamond gaat er over dat volkeren zich verschillend hebben ontwikkeld als gevolg van klimatologische en bacteriologische factoren. Genetische factoren blijken ondergeschikt. In het boek probeert de auteur de de ongelijkheid in de wereld te verklaren. Dit boek is verplichte literatuur bij consultancy en accounting bedrijven als McKinsey. Het zet de verschillen op de wereld in een breder perspectief: onze positie hebben we zeker niet alleen aan onszelf te danken maar aan spelingen van de natuur.Korte beschrijving

In dit prikkelende boek met brede strekking beschrijft Diamond zijn theorie dat verschillen in het natuurlijk milieu de verschillen in ontwikkeling tussen menselijke populaties vanaf 13.000 jaar geleden hebben bepaald. Het gaat dan om factoren als de aanwezigheid van domesticeerbare planten en dieren, epidemische ziekten, natuurlijke barrières als gebergten en woestijnen en de omvang van continenten. Genetische factoren blijken ondergeschikt. De ontwikkelde delen van de wereld hebben hun positie niet aan zichzelf, maar aan een speling van de natuur te danken. Hij beantwoordt daarmee vragen als Waarom hebben de Australische aboriginals niet de wereld veroverd? Of de Mexicaanse indianen of de Amerikaanse nomaden? Wat is bepalend voor de ontwikkeling van volkeren? Zijn dat genetische verschillen of spelen andere oorzaken een rol? We komen veel te weten over de geschiedenis van samenlevingen als die van Nieuw-Guinea, waar de auteur jarenlang veldwerk deed, en over de oorspronkelijke bevolking van Australie en Amerika.

Het boek is in de Verenigde Staten werd het werk bekroond met de Pulitzerprijs. Wereldwijd werden van deze megabestseller ruim een miljoen exemplaren verkocht.

Boek gegevens

Pagina’s 512
Uitgever
Taal Nederlands
ISBN 9789000318360
Vertaald Ja
Uitgegeven februari 2013
Bestel BOL.com

Over Jared Diamond

Jared Diamond is hoogleraar fysiologie aan de University of California in Los Angeles. Hij verricht onderzoek op het terrein van de evolutionaire biologie en is bekend als auteur van populair-wetenschappelijke boeken.

Deze post heeft een reactie

  1. Het oorspronkelijke Engelstalige boek draagt de titel Guns, Germs and Steel

Geef een reactie

Sluit Menu