Naomi Klein – Nee is niet genoeg

Naomi Klein – Nee is niet genoeg

In Nee is niet genoeg betoogt bestsellerauteur Naomi Klein dat een extreem verschijnsel als Trump een logisch voortvloeisel uit de meest kwalijke trends van de voorbije vijf decennia. Ze laat zien welke kwaadaardige krachten schuilen achter Trumps opkomst, en poneert een activerende visie die een massabeweging in staat stelt in te gaan tegen opkomend militarisme, racisme en een toenemende privatisering van de overheid, zowel in de Verenigde Staten als in de rest van de wereld.


Nee is niet genoeg
Naomi Klein


Korte samenvatting

Klein put in dit boek uitgebreid uit de analyses uit haar vorige boeken (no time over klimaatverandering – no logo over de macht van het merk – de shock doctrine over het neoliberalisme). De verkiezing van Trump is een hevige escalatie in een wereld die overspoeld wordt door crises. Trump is de verpersoonlijking van het merk-denken. Hij verbond zijn naam aan producten van de Trump Tower tot de mislukte Trump University en de Trump Steak. Hij is de belichaming van het neoliberalisme waarin geld het belangrijkste is. Rijkdom is het bewijs van materieel succes en materieel succes is goed. Bovendien gelooft Trump niet in klimaatverandering. Trumps visie – radicale deregulering van de Amerikaanse economie in het belang van bedrijven, totale oorlog op ‘islamterreur’, en het ontkennen van klimaatverandering om een binnenlandse fossiele brandstofwaanzin te ontketenen – zal een golf van crises en shocks genereren in de economie, de nationale veiligheid en het milieu.

In No is not enough analyseert Naomi Klein op indrukwekkende wijze hoe het zover heeft kunnen komen dat Trump in het Witte Huis is beland. Ook onderzoekt ze hoe het verder moet. Nee is niet genoeg biedt naast die kritiek vooral de verwoording van een utopisch verlangen. Protest moet niet alleen een anti-geluid vertolken, maar moet een positieve boodschap zijn, een aankondiging van een andere, betere wereld. Het is tijd voor grote dromen. Tijd om in actie te komen. Naomi Klein biedt het gereedschap.

Boek gegevens

Pagina’s 336
Uitgever De Geus
Taal Nederlands
ISBN 9789044539301
Vertaald Ja
Uitgegeven september 2017
Bestel BOL.com

Over Naomi Klein

De Canadese onderzoeksjournaliste Naomi Klein (1970) werd in 2000 bekend met haar boek No Logo, waarin ze mega-merken als Nike op de korrel nam. Ze bekritiseerde de arbeidsomstandigheden in de Derde Wereld, en ook het beslag dat de superbrands leggen op de openbare ruimte. Het boek wordt gezien als een manifest voor de antiglobaliseringsbeweging.

In The Shock Doctrine (2007) keerde ze zich tegen de neoliberale ideologie die bevolkingen wordt opgedrongen na ‘shocks’ als natuurrampen, oorlogen en politieke crises. Die omstandigheden maken het mogelijk een desastreuze vrijemarktpolitiek te voeren. Trump en de zijnen zullen bewust zulke crises creëren om hun neoconservatieve agenda te kunnen doorvoeren, stelt ze in No Is Not Enough (2017).

Geef een reactie

Sluit Menu