Niall Ferguson – Het plein en de toren

Niall Ferguson – Het plein en de toren

In het boek Het plein en de toren stelt Niall Ferguson dat netwerken reeds bestaan sinds het begin van onze geschiedenis. Er wordt in gegaan op de manier waarop de strijd tussen rivaliserende netwerken de geschiedenis in grote mate hebben bepaald.


Het plein en de toren
Niall Ferguson


De titel van het boek verwijst naar de strijd tussen enerzijds het netwerk, oftewel het plein waarop het volk zich verzamelde, en anderzijds het machtscentrum, oftewel de elite die heerst vanuit de toren. In de loop van onze geschiedenis zie je de macht verschuiven van de toren naar het plein en omgekeerd. Ferguson legt uit hoe de netwerken de gevestigde orde van koningen en pausen verstoorden. Met de term netwerk wordt de relatie tussen mensen bedoeld, zoals onder andere gilden, families, broederschappen en clans. In Het plein en de toren wordt onder andere beschreven dat priesters en drukkers bepalend zijn geweest voor de Reformatie en dat de Amerikaanse revolutie tot stand is gekomen door toedoen van de vrijmetselaars.

Boek gegevens

Pagina’s 640
Uitgever Hollands diep
Taal Nederlands
ISBN 9789048835881
Vertaald Ja
Uitgegeven november 2017
Bestel BOL.com of tweedehands (functie nog niet beschikbaar)

Over de auteur

Niall Ferguson (Glasgow, 1964) is een Britse historicus die zich onder andere bezig houdt met financiële en economische geschiedenis, cultuurgeschiedenis en kolonialisme. Hij is als hoogleraar verbonden aan Harvard en de London School of Economics. Naast historicus is hij actief als auteur en schrijver van biografieën. Een bekende biografie van zijn hand is Kissinger (2015). Ferguson heeft diverse boeken op zijn naam staan, onder andere De geldmachine (2007), Het succes van geld (2008), Doodlopende hulp (2012), De erbarmelijke oorlog (2012

Geef een reactie

Sluit Menu