Op de website nonfictieboek.nl plaatsen we elke week tips voor non-fictieboeken die je echt gelezen moet hebben. Hier lees je meer over de achtergrond van deze website.

Wat is de bedoeling van nonfictieboek.nl?

De redacteurs van deze website zijn echte liefhebbers van non-fictieboeken. Vanuit verschillende achtergronden (politiek, bestuurskunde, geschiedenis, geneeskunde) willen we met deze website bezoekers inspireren en enthousiasmeren voor boeken uit het genre non-fictie. We richten ons daarbij hoofdzakelijk op boeken die helpen om de maatschappij, onszelf of de brede wereld om ons heen beter te begrijpen en uit te leggen. In onze sterk veranderende tijd bieden non-fictie boeken immers duiding en achtergrond en zijn ze een van de echte betrouwbare bronnen van informatie, met voldoende diepgang en nuance. Ze zijn een gezaghebbende kennisbron, zijn onderhoudend, grappig, ontroerend en ontregelend. Het genre wint niet voor niets elk jaar aan populariteit onder een breed lezerspubliek!

Waarom zijn we deze website gestart?

Soms ontstaan goede idee in tijden van ‘crisis’. Zo ook het idee voor deze website. Toen een van de oprichters tot zijn schrik constateerde dat de webshop, waar hij al zijn nog te lezen boeken bijhield (verlanglijstje), door een technische fout de titels niet meer kon weergeven, werd het tijd om een alternatief te bedenken. Al snel bleek er ook onder andere mensen een behoefte te zijn aan een website waar lezers elkaar tippen over nieuwe interessante boeken. De website is na een kort ontwikkelproces eind 2017 in stilte opgericht om langzaam te groeien naar een community van liefhebbers van dit genre.

Je eigen persoonlijke leeslijst

Omdat er veel boeken verschijnen en er niet altijd tijd was om die te lezen op dat moment, hebben we aan deze website ook een technische mogelijkheid toegevoegd om een verlanglijstje bij te houden. Dit verlanglijstje noemen we ‘leeslijst’. Op deze leeslijst staat standaard één categorie ‘nog te lezen boeken’, voor het bijhouden van nog te lezen en/of kopen boeken.

Afbakening van het genre nonfictie

Daarmee is Nonfictieboek.nl de website voor liefhebbers van non-fictie boeken: informatieve boeken waarvan de inhoud gebaseerd is op feiten. De definitie van het nonfictie genre is echter te breed naar onze smaak. Wij willen het genre voor de doelstelling van deze website daarom afbakenen. Met deze website richten wij ons voornamelijk op boeken om van te leren, te filosoferen of ons te inspireren *. Literaire of creatieve nonfictie zal je voorlopig niet snel vinden op deze website. Wel plaatsen we boeken uit de vele verschillende genres (geschiedenis, filosofie, gezondheid, ICT, samenleving, psychologie, wetenschap, (onderzoeks)joernalistiek, biografie, etc.) maar altijd om van te leren, filosoferen en geïnspireerd te raken.

We plaatsen zowel recent verschenen boeken als oudere boeken. We willen immers een brede doelgroep liefhebbers tippen over boeken die je echt moet lezen of moet kopen. De website is breed opgezet en voor ieder is wat wils te vinden.

Redacteuren gezocht!

Om deze website te laten groeien en nog meer mensen vanuit een brede achtergrond te voorzien vragen we uw hulp. Wij zoeken nog enthousiaste vrijwilligers die mee willen helpen om interessante boeken te spotten en op de website te plaatsen. Ook zijn we op zoek naar mensen die reviews willen plaatsen. Daarnaast moedigen we je aan om je mening over elk boek te laten horen door als bezoeker een reactie achter te laten en uw waardering voor een boek laten blijken door middel van het sterrensysteem.

* Dat wil niet zeggen dat er van fictie, romans, en literaire of creatieve nonfictie niks valt te leren, maar het leeraspect is doorgaans hoger bij de boeken die wij op deze website plaatsen.

Sluit Menu