Paul Verhaege – Autoriteit

Paul Verhaege – Autoriteit

Na het boek ‘Identiteit’ (2012) gaat auteur Paul Verhaege in ‘Autoriteit’ dieper in op het begrip van gezag en de aversie hiertegen. Hij belicht het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken en betreedt hiervoor zowel het schoolplein (autoriteit binnen het onderwijs en de opvoeding of juist een antiautoritaire omgang tussen ouders en hun losgeslagen kroost) als de politieke arena. Ook stipt Verhaege het onderwerp aan in samenhang met geloof.


Autoriteit
Paul Verhaeghe


De auteur onderzoekt een nieuwe manier van kijken naar autoriteit en laat zien hoe het begrip de afgelopen jaren aan het veranderen is op al deze verschillende terreinen zoals binnen gezinnen, binnen de scholen en binnen de politiek. Verhaege stipt hierbij de denkbeelden van bekende psychologen en filosofen zoals Freud en Kant aan. NBD Biblion noemt het boek ‘prikkelend’. De Volkskrant waardeert het boek met twee sterren. Volgens het dagblad wil de auteur graag indruk maken met de denkbeelden van onder meer Freud, maar voelt hij zich ‘ongemakkelijk’ in zijn rol. ‘Autoriteit’ is onderdeel van een drietal boeken over de invloed die veranderingen in de maatschappij hebben op psychische problemen. Naast ‘Autoriteit’ omvat de serie het boek ‘Identiteit’ (het eerste deel) en het laatste deel: ‘Intimiteit’. ‘Autoriteit’ is het tweede deel in de serie.

Boek gegevens

Pagina’s 272
Uitgever De Bezige Bij
Taal Nederlands
ISBN 9789023492818
Vertaald Nee
Uitgegeven september 2015
Bestel BOL.com of tweedehands (functie nog niet beschikbaar)

Over de auteur

De uit België afkomstige Paul Verhaeghe (1955) is professor in de klinische psychologie en psychoanalyse. Hij was enkele jaren werkzaam als klinisch psycholoog en psychotherapeut bij een GGZ-instelling in België en richtte zich volgens op het wetenschappelijk onderzoek aan de Rijksuniversiteit van Gent. Daar werd hij in 1996 aangesteld als professor. Voor een van zijn publicaties ontving hij de Goethe Award.

Geef een reactie

Sluit Menu