Raoul Martinez – Hoe vrij zijn wij?

Raoul Martinez – Hoe vrij zijn wij?

Het boek ‘Hoe vrij zijn wij? de machinaties van macht en de strijd voor onze toekomst’ van auteur Raoul Martinez gaat over de heilige mythe van de vrijheid. In het boek beschrijft Martinez dat het (Westerse) concept van vrijheid het kader vormt voor onze gedachten over straf, beloning, kapitalisme, democratie, handel, media, gedachtevorming, meningsuiting en wil. Vrijheid is het fundament van onze democratie, van onze manier van leven – van wat het is om mens te zijn. Maar het is vervormd en lijkt vaak het tegenovergestelde te rechtvaardigen: toenemende ongelijkheid, de erosie van de democratie, een irrationeel strafrechtelijk systeem en een onmenselijk buitenlandbeleid. We zijn echter veel minder vrij dan we denken. Het leven dat we leiden hangt volledig af van onze genen en de omgeving waaraan we worden blootgesteld.


Hoe vrij zijn wij?
Raoul Martinez


Meer empathie en gelijkheid

Hij onderzoekt de beperkingen van het heersende idee van vrijheid en de tekortkomingen van ons huidige systeem en verkent het potentieel om een betere wereld tot stand te brengen met meer empathie en gelijkheid. Aan de hand van bevindingen en ideeën uit de neurowetenschappen, criminologie, psychologie, politiek, klimaatwetenschap, economie en filosofie, laat hij zien dat de overtuiging dat onze instituten onafhankelijk zijn en het idee dat wij beschikken over een vrije wil, gebaseerd zijn op onjuiste aannames. Van de plek waar we geboren zijn en de sturende invloed van de media tot de blikvernauwende realiteit van macht – dit manifest demonstreert hoe anders we ons zouden gedragen als we de wereld zouden accepteren zoals die werkelijk is. Maar dat we die met empathie, verbeeldingskracht en vastberadenheid wél radicaal kunnen hervormen.

Boek gegevens

Pagina’s 544
Uitgever Atlas Contact
Taal Nederlands
ISBN 9789045025698
Vertaald Ja
Uitgegeven Maart 2017
Bestel BOL.com

Over Raoul Martinez

Raoul Martinez (1983) is filosoof, kunstenaar en een ‘award-winning’ filmmaker. Hoe vrij zijn wij? is zijn debuut. Het maakt deel uit van het Creating Freedom-project, waarbinnen tevens een driedelige documentaireserie wordt gemaakt. Het eerste deel, The Lottery of Birth, werd tijdens het Raindance Film Festival in Londen genomineerd voor Beste Documentaire en won tijdens het Artivist Film Festival te Hollywood de Artivist Spirit 2012 Award.

Geef een reactie

Sluit Menu