René Ten Bos – Het volk in de grot

René Ten Bos – Het volk in de grot

René Ten Bos geeft in het boek Het volk in de grot zijn eigen, nieuwe visie op de tegenstelling tussen volk en elite. De elite moedigt het aan dat het volk zich verder gaat ontwikkelen. Ten Bos geeft in het boek zijn mening weer over de vraag of het volk überhaupt wel de behoefte heeft om zich te ontwikkelen.


Het volk in de grot
René Ten Bos


De grot uit de titel verwijst naar de grot van Plato waar gevangenen kijken naar de schaduwen van voorstellingen en dachten dat dat de werkelijkheid was. Socrates ontsnapt uit de grot, ziet de werkelijkheid en wil die laten zien aan de gevangenen. Deze hebben hier echter geen behoefte aan. Plato was kritisch naar het volk omdat ze niet de behoefte hebben om zich verder te ontwikkelen, om de grot te verlaten. René ten Bos gaat in zijn boek in op het feit dat het volk er juist geen behoefte aan heeft om de grot te verlaten. Hij wijst hierbij op de kloof tussen de wetenschap en de maatschappij. Ten Bos geeft aan dat het noodzakelijk is om je in de grotbewoners te verdiepen om te weten te komen wat ze willen en stelt zich de vraag of wetenschap wel bevrijdend is voor het volk. Hoe wordt er omgegaan met de feiten en waarheid van de wetenschap?

Boek gegevens

Pagina’s 192
Uitgever Boom uitgevers Amsterdam
Taal Nederlands
ISBN 9789024419616
Vertaald Nee
Uitgegeven maart 2018
Bestel BOL.com of tweedehands (functie nog niet beschikbaar)

Over de auteur

De denker des vaderlands, deze eer is toebedeeld aan René ten Bos (Hengelo, 1959). De filosoof is verbonden als hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is vaste columnist voor het Financiële Dagblad en heeft vele boeken geschreven. Met een flinke dosis humor schrijft hij over zware thema’s. Enkele van zijn meest recente titels zijn Bureaucratie is een inktvis (2015), Water (2015) en Dwalen in het Antropoceen (2017).

Geef een reactie

Sluit Menu