Steven Pinker – Ons betere ik: waarom de mens steeds minder geweld gebruikt

Steven Pinker – Ons betere ik: waarom de mens steeds minder geweld gebruikt

Gedragswetenschapper Steven Pinker schrijft in zijn boek Ons betere ik: waarom de mens steeds minder geweld gebruikt dat geweld in de samenleving langzaam maar zeker is afgenomen. Dit terwijl de natuur van de mens, gelijk is gebleven.


Ons betere ik
Steven Pinker


Korte samenvatting

Hij benoemt zes oorzaken van de afname, waarvan ‘de lange vrede’ er een is; de lange vreedzame periode tussen de eerste en de tweede wereldoorlog. Een recentere ontwikkeling is het feit dat het stelselmatige geweld tegen minderheden (vrouwen, kinderen, homoseksuelen en etnische minderheden) steeds meer is afgenomen. Volgens Pinker hebben onder meer de boekdrukkunst en een betere hygiëne er aan bijgedragen dat de mens steeds minder gewelddadig werd.Maar niet alleen interne factoren zijn van belang, ook het verstandelijk vermogen in combinatie met empathie is nodig om de betere ‘ik’ te vinden. Hij staaft zijn theorieën met onder andere grafieken. ‘Een indrukwekkend boek, optimistisch, geëngageerd, maar ook realistisch. Ondanks de omvang blijft het boeien tot de laatste bladzijden.’ – NBD Biblion

Boek gegevens

Pagina’s 1056
Uitgever contact
Taal Nederlands
ISBN 9789025439194
Vertaald Ja
Uitgegeven december 2011
Bestel BOL.com

Over Steven Pinker

Gedragswetenschapper Steven Pinker (1954) verbindt taal en psychologie in zijn boeken. Hij is auteur van onder andere De stof van het denken, Het taalinstinct en Hoe de menselijke geest werkt. Pinker studeerde onder meer aan prestigieuze Amerikaanse universiteit Harvard en deed post-doc-opleiding aan MIT. Hij doceert psychologie aan Harvard. Zijn werk werd meerdere keren bekroond. Hij was twee keer kanshebber op een Pulitzer Price en Time Magazine riep hem uit tot een van de honderd meest invloedrijke mensen van het moment.

Geef een reactie

Sluit Menu